Hoofdelijke aansprakelijkheid vennootschap onder firma na echtscheiding

Vele ondernemingen in de agrarische sector en het MKB worden uitgeoefend in een personenvennootschap. Meestal een vennootschap onder firma. Een vennootschap tussen echtgenoten wordt doorgaans om fiscale redenen aangegaan. Maar wat gebeurt er bij een echtscheiding?

Aansprakelijkheid

Wat zijn de gevolgen van de vennootschappelijke aansprakelijkheid voor het vermogen? Vennoten zijn hoofdelijk verbonden voor verbintenissen van de vennootschap. Hierdoor is elke vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Schuldeisers zijn vrij in de keuze om de vennoten aan te spreken, zowel beiden als één van hen, tot betaling van de gehele schuld.

Vennootschap onder firma & echtscheiding

Een ex-echtpaar waren vennoten in een vennootschap onder firma. Bij echtscheiding spreken zij af dat de vrouw de onderneming voortzet. In het echtscheidingsconvenant leggen zij vast dat degene die de onderneming voortzet schulden van de vennootschap als eigen schulden zal voldoen en dat de fiscale claims tot 31 december 2010 voor rekening van beiden komen, ieder voor een gelijk deel.

Belastinginspecteur

Vervolgens wordt een naheffingsaanslag omzetbelasting opgelegd door de Inspecteur en wordt de man, die de vennootschap niet heeft voortgezet, aansprakelijk gesteld voor de naheffingsaanslag in de periode 2008-2009.

Wat zegt de rechtbank?

De belastingschulden zijn ontstaan in de tijd dat beide vennoten deelnamen in de vennootschap. De man is hiervoor hoofdelijk aansprakelijk. Het feit dat de vrouw de vennootschap als eenmanszaak heeft voortgezet en zij een regeling hebben getroffen voor de betaling van schulden doet daaraan niet af. Het convenant is bindend voor partijen die het convenant sloten, niet voor derden.

Tip

De inhoud van een overeenkomst tot vennootschap en een echtscheidingsconvenant heeft verstrekkende gevolgen. Denk hierover eerst na voordat u een handtekening plaatst.

Wilma de Jongh

Auteur: Wilma de Jongh

E-mail: wdejongh@aens.nl

Praktijkgebieden
Personen- en familierecht, ondernemingsrecht. Met name (agrarische) personenvennootschappen. Geregistreerd mfn mediator voor de rechtbank, het gerechtshof te Arnhem.

Loopbaan

Wilma de Jongh studeerde aan de Landbouw Universiteit Wageningen (tegenwoordig Wageningen University). Na haar studie werkte zij tot 2004 als bedrijfsadviseur bij CBTB en later GLTO. Naast deze werkzaamheden volgde zij de studie Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht. Ook volgde zij een opleiding tot mediator bij het Centrum voor Conflicthantering (CvC). Sinds 2002 was Wilma als mediator betrokken bij ruim 150 mediations. Dat gebeurde zowel op eigen initiatief van partijen als op verwijzing. Sinds 2005 is Wilma als mediator en advocaat werkzaam bij A&S Advocaten.

Via A&S Advocaten bied ik juridische dienstverlening aan op het gebied van het Personen- en familierecht. Cliënten zijn meestal ondernemers, met een accent op agrarische ondernemers. Afhankelijk van de keuze van de cliënt treed ik op als advocaat of als mediator. Als advocaat sta ik met beide benen op de grond zonder te bakkeleien over peanuts. Als mediator begeleid ik cliënten in het conflict dat hen verdeeld houdt. In dat geval houden cliënten zelf de regie en hun verantwoordelijkheid voor hun problemen waarbij ik als mediator hen ondersteun in het vinden van oplossingen.

Ik rondde in 2015 de driejarige opleiding professionele communicatie af. Verder volgde ik in 2016 en rondde in 2017 de TA-masterclass af bij Phoenix. Deze opleiding biedt mij een uitstekende verdieping als professional om het mens-zijn en professioneel handelen verder met elkaar te verbinden.

Persoonlijk
Ik ben geboren en getogen op een boerderij in de Betuwe waar mijn passie voor de natuur is ontstaan. Verder houd ik van hardlopen, fietsen, koken, fitness, korte stedenreisjes en moderne kunst.

Nevenactiviteiten
Gastdocent Universiteit Utrecht, faculteit Rechtsgeleerdheid, bachelorvak mediation. Periode 2004 en 2005

Publicaties

  • “Mediation en ouderschapsplan”, tijdschrift Familie- en Jeugdrecht, april 2005 te samen geschreven met prof. Dr. K. de Hoog, bijzonder hoogleraar gezinssociologie en gezinsbeleid, Wageningen Universiteit.
  • “Tussen partners”, gezamenlijke juridische keuzen tijdens scheiding gebaseerd op gezinsenquête te NIBUD voor de Nederlandse Gezinsraad (NGR), Den Haag